Spring naar inhoud
6 november 2010 / zweetvoeten

Waarom stinken zweetvoeten eigenlijk zo ?

Dit is weer zo leuk stukje over zweetvoeten, waarvoor mijn dank.
Het is natuurlijk zo gemakkelijk om commentaar te geven, toch mijn wetenschappelijke mind heeft paar aantekeningen geplaatst in kleur!
Geniet van deze info!
Waarom stinken zweetvoeten eigenlijk zo ?

Een mens zweet over zijn hele lichaam, dus waarom moeten precies die voeten dan zo extra stinken? Daar zijn een paar redenen voor. Om te beginnen zijn mensenvoeten volop voorzien van zweetklieren, zo’n 250 000 per voet. Dat is nog een erfenis uit de tijd dat we vier handen hadden om mee door de bomen te zwieren. Om te verhinderen dat je bij al dat geslinger en gezwaai al snel de huid van je handpalmen schuurde, werden die extra gesmeerd door zweet.

Dat is trouwens de reden waarom je bij angstige momenten het zweet letterlijk in de handen hebt staan. Op zo’n crisis reageert je lichaam met adrenaline en andere alarmstoffen, die je klaarmaken voor vechten of vluchten. Bij het vluchten door de bomen is extra smering zeer nuttig, dus dat gebeurde alvast reflexmatig. Een oude reflex uit ons jungle-verleden dus, die in onze stadsjungle eigenlijk geen nut meer heeft. Dat lijkt mij juist veel minder handig, omdat je dan veelminder greep zou hebben en eerder er vanaf zou glijden!

Het zweet dat we gebruiken om ons lichaam af te koelen heeft niet echt een eigen geur. Het is niet veel meer dan zout water. Mensen die in een heet klimaat wonen kunnen tot drie liter koelzweet per uur produceren.

Maar wij en de andere apen hebben in onze oksels en schaamstreek nog een tweede soort zweetklieren, apocriene zweetklieren, die een dikker zweet afscheiden. Daarin zitten ook eiwitten, vetzuren en geurstoffen. Die verraden onder andere onze emoties – angst kun je inderdaad ruiken. Er zitten ook seksuele geursignalen in. Die ruiken we niet bewust, maar ze hebben wel invloed op onze hersenen en ons lichaam. Vrouwen geven elkaar onbewust geursignalen door over de stand van hun cyclus. Daarom gaan nonnen, meisjes op internaat en andere vrouwen die dicht op elkaar leven na een tijdje allemaal tegelijk menstrueren. In zweet van mannen op vruchtbare leeftijd zweeft het – eveneens onbewuste – signaal mee: “ik ben een vent en ik wil wel”.

Maar het zweet onder je voeten bevat dergelijke geurstoffen niet. De geur die uit je schoenen opwalmt is niet de geur van zweet. Het is de geur van afgewerkt zweet. Die warme, vochtige omgeving in je schoenen is voor sommige bacteriën een soort subtropisch zwembad vol eten en drinken, waar ze gezellig stoeien en groeien en het zweet karnen tot tenenkaas.

Op de rest van je lichaam verdampt het zweet voor de bacteriën er veel mee kunnen doen, maar je kousen en schoenen zorgen voor de perfecte omgeving voor een vreetgelag. Van de orgie blijft een hoop stinkende troep achter, onder andere boterzuur. Dat is de hoofdgeur in tenenkaas, en een van de elementen in de geur van echte kaas. Zeker de zachte kazen met een rode korst hebben een duidelijke zweetvoetengeur.

Is er iets tegen te doen? Twee dingen: minder bacteriën en minder zweet. De ongenode gasten op je voeten verminder je door wassen met bacteriedodende zeep, verse kousen, dezelfde schoenen pas om de andere dag dragen. Het waterniveau in het subtropisch zwembad verlaag je met geventileerde schoenen, katoenen kousen die je een paar keer per dag vernieuwt, een voetbad met sterke thee, en als dat allemaal niet helpt een middel van bij de dokter dat het zweten remt. (medicijnen)Alleen van toepassing als je fysiologisch disbalance hebt. Belangrijk om te weten dat zweet fysiologisch verschijnsel is, dus het hoort erbij. Ga je dat beïnvloeden door medicijnen, doe je jouw lichaam te kort, Het  geeft je lichaam minder kans om op een natuurlijke manier water huishouding te reguleren

BRON

Plaats een reactie