Spring naar inhoud
31 oktober 2010 / zweetvoeten

Nuttige info over overmatige transpiratie

Goed en belangrijk nieuws!

Consumentenbond besteed aandacht aan de zweet productie en zweet preventie

Dat is goed!

Daarom wil ik graag deze informatie verspreiden, met paar kantekeningen van mijn kant!  

Persoonlijk (lees mijn lichaam)  kan ik niet tegen alcohol op mijn huid. Hierdoor kan ik weinig van de producten verdragen, omdat de middelen tegen zweet beter oplossen in Alcohol.

Daarnaast zijn er verhalen in het verleden geweest dat Aluminium Choloride kanker verwekkend kan zijn, wat mij niet verbaasd.

Het is echter een stuk informatie die heel nuttig kan zijn, Hoe beter je lichaam kent en hoe meer vertrouwen je in je eigen lichaam krijgt des te makkelijker wordt het voor je om daar mee om te gaan.

Daarbij zou ik je willen adviseren om bewust te zijn, van wat er in je gebeurt, en hoe je reageert op bepaalde dingen, zodat je in het verlolg, op voorbereid bent of eerder een bewuste keuze kan maken.

Bijvoorbeeld met eten als je door bepaald voedsel te eten extra gaat zweten, dan kun je in de toekomst kiezen om het te gaan vermijden.

Wat de geur van de zweet betreft: eigenlijk is de zweet zelf reukloos, en het zijn vooral bacterieen die er voor zorgen dat wij een bepaalde geur verspreiden.

En je gaat toch zeker niet in je laten snijden als er ook andere simpele manier voor handen is, zoals ik het in mijn programma beschrijf!

Overmatige transpiratie

Wat is overmatige transpiratie?

Transpireren doen we allemaal en dat is nodig om het lichaam af te koelen en daarmee tegen oververhitting te beschermen. Maar overmatig zweten in de handpalmen, onder de oksels, op het voorhoofd of onder de voeten staat in geen verhouding tot wat werkelijk nodig is en kan iemand flink belemmeren in de omgang met anderen. Soms wordt met het zweet een onprettige geur verspreid.
Het zweet wordt door zweetklieren geproduceerd, die over bijna ons hele lichaam verspreid zijn. In onze oksels en liezen bevindt zich echter een ander soort klier die het zweet met de bekende zweetgeur afgeeft. Daarnaast bevinden zich bij iedereen bacteriën op de huid die in een warme en vochtige omgeving uitstekend groeien en stoffen afscheiden die sterk kunnen ruiken.
U gaat meer zweten naarmate u zich licha-melijk, maar ook mentaal meer gaat inspannen.
Meestal berust een verhoogde zweetproductie (overmatig zweten) op emotionele of psychische factoren. In sommige gevallen is het een gevolg van een neurologische aandoening of van een beschadiging ergens in het lichaam. Overgewicht leidt ook nogal eens tot meer dan normaal zweten doordat het lichaam de overtollige warmte minder goed kwijt kan.
Verder spelen externe factoren een rol, zoals de temperatuur en vochtigheid van de omgeving. Ook geneesmiddelen kunnen het transpireren bevorderen, zoals buspiron (zie angststoornissen) en bepaalde antidepressiva (onder andere fluoxetine en fluvoxamine; zie depressie). Wanneer een diabetespatiënt een te laag suikergehalte in zijn bloed krijgt, is zweten één van de waarschuwingssignalen. Ook andere aandoeningen kunnen aanleiding geven tot sterk zweten, zoals een te sterk werkende schildklier, tuberculose (vooral nachtzweten) of alcoholontwenning. Vrouwen in de overgang kunnen ook last hebben van zweetaanvallen (zie overgangsklachten).

Wat kunt u zelf doen?

Afhankelijk van de plaats, mate en geur van de transpiratie moet u zich regelmatig wassen en regelmatig schone kleren aantrekken. De kleding die u draagt, moet dan niet van synthetische stoffen gemaakt zijn en bij voorkeur ‘ademen’, zoals katoen of wol. Draag als u zweetvoeten heeft leren schoenen waarvan ook het binnenwerk met leer bekleed is. Wissel de schoenen elke dag. Gebruik een neutrale zeep of doucheolie. U kunt beter geen desinfecterende zeep gebruiken, omdat u daarmee meer kans loopt dat er een schimmel gaat groeien.
Daarnaast kunt u de onprettige geur maskeren met een deodorant. Velen van ons kunnen met een deodorant of met een lekker geurtje gelukkig een heleboel verhullen. In sommige deodorants zitten dezelfde stoffen als in de middelen die we hierna bespreken, namelijk aluminiumhydroxychloride of aluminiumchloride. Lees dus altijd de tekst op de verpakking van uw deodorant. De concentratie van deze stoffen is wel vaak (veel) lager.
Vrouwen in de overgang hebben nogal eens last van ‘opvliegers’. Vooral ‘s nachts kunnen zij behoorlijke zweetaanvallen krijgen. Heeft u daar erg veel last van, dan is een antizweetmiddel niet geschikt. Bezoek dan uw huisarts.
Hij kan u behandelen tegen overgangsklachten, die we in overgangsklachten hebben besproken.
Als overgewicht de oorzaak is, val dan af, eventueel onder begeleiding van een huisarts of diëtist. Ga na of u wellicht te veel alcohol gebruikt. Kunt u geen oorzaak bedenken waaraan u iets kunt doen en u heeft erg last van zweten, raadpleeg dan uw huisarts.

Wat zijn de beste middelen?

De middelen die we hier adviseren, moet u alleen gebruiken als u erg veel last heeft van overmatig transpireren. Persoonlijke maatregelen (hygiëne, kledingaanpassing enzovoort) zijn eerste keus.
De geneesmiddelen die we aanraden, zijn vloeistoffen die plaatselijk een soort ontstekingsreactie (irritatie) oproepen en daarmee tijdelijk de afvoergangen van de zweetklieren afsluiten. Producten met aluminiumzouten zijn het werkzaamst gebleken. Een nadeel is dat als de -therapie wordt gestopt, het overmatig zweten vaak weer terugkomt. Een enkele keer kunt u last krijgen van wat huidirritatie. Sommige deodorants en niet als geneesmiddel geregistreerde antizweetproducten bevatten deze stoffen ook, maar vaak in een lagere concentratie. U kunt eventueel daarmee eerst een poging wagen.
Vooral onder de oksels, maar ook op andere lichaamsdelen, kan 20% aluminiumchloride in alcohol (Aluminiumchloride Oplossing FNA) worden toegepast en effectief zijn. Voordat u gaat slapen, dept u de vloeistof onder de oksels. De volgende ochtend wast u de oksels gewoon. Deze behandeling moet u een week volhouden. De depvloeistof werkt ongeveer 48 uur. Na een week brengt u de vloeistof alleen nog aan wanneer u dat nodig acht.
Het alternatieve middel heet Antizweet Vloeistof FNA, dat iets minder effectief is, maar in de regel ook minder irritatie geeft. Deze vloeistof bevat aluminiumhydroxychloride. Deze stof kan ook door de apotheek worden verwerkt in een zogenoemde cetomacrogol-crème. Het product heet dan Antizweetcrème FNA.

Middelen die we niet aanraden

Diverse poeders

Talkpoeder raden we niet aan omdat dat met het transpiratievocht een plakkerige korst vormt, die ook nog ruikt. Van het product Antizweet Strooipoeder FNA (met aluminiumkaliumsulfaat en salicylzuur) verwachten we niet veel. Bovendien hebben poeders als nadeel dat het mengsel van transpiratievocht met het poeder niet fijn aanvoelt en dus een plakkerige korst vormt. U brengt het strooipoeder op de huid, meestal de voeten, aan en laat het enkele uren zitten. Daarna wast u de huid goed.

Formaldehyde en verwante stoffen

In een enkel geval schrijven artsen huidpreparaten voor die formaldehyde of methenamine (dat wordt omgezet in formaldehyde) bevatten. De werking berust waarschijnlijk op het antibacteriële effect van deze stoffen. De kans op overgevoeligheidsreacties is erg groot. Hetzelfde geldt voor de stof glutaaraldehyde, die bovendien de huid onprettig bruin kleurt.

Wat te doen met

Botulinetoxine A

Bij overmatig zweten in de oksels, waarbij het normale leven ernstig wordt belemmerd, kan botulinetoxine A (Botox, Dysport) mogelijk uitkomst bieden. Door een huidtest wordt van tevoren vastgesteld waar het overmatige zweet vandaan komt. Door een gespecialiseerde arts worden in het vastgestelde ‘zweet’gebied van de oksel meerdere injecties toegediend. Als het effectief is, merkt u dat al na een week. De gemiddelde duur van het effect is circa zeven maanden. Bijeffecten van dit middel komen voor, zoals onder andere helemaal niet meer zweten onder de behandelde oksel, pijn ter plekke en soms spierpijn, spierzwakte en jeuk.

Specifieke toepassingen

Alternatieven voor geneesmiddelen

Tegenwoordig wordt overmatig transpireren ook wel behandeld met een methode die -iontoforese heet. Daarbij worden uw voeten (en eventueel uw handen) in een bak kraan-water gezet, waar een zwakke elektrische gelijkstroom doorheen wordt geleid. Wanneer -iontoforese regelmatig wordt toegepast gedurende ongeveer 15 minuten, lijkt de behandeling met name bij handen en voeten redelijk effectief.
Psychotherapie, autogene training en soortgelijke therapieën blijken in het algemeen nauwelijks effect te hebben, of in een minderheid van de gevallen slechts enig effect. In de ernstigste gevallen kunt u geopereerd worden. Maar succes is niet altijd verzekerd, omdat het lichaam op langere termijn in staat blijkt via andere mechanismen de overmatige zweetproductie toch weer op gang te krijgen.

Plaats een reactie